keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

Kermaperunoita ja uunimakkaraa karpilla tyylillä

Minulle ruoan laitossa ensisijaisen tärkeää on nopeus ja helppous, mausta tinkimättä. Toisinaan on hauska nähdä vaivaa ja kuluttaa tavallista enemmän aikaa täydellisen päivällisen loihtimiseen. Arkena en kuitenkaan työpäivän jälkeen halua viettää keittiössä tunteja. Uunissa "itsekseen" valmistuvat ruoat ovat siis suosiossa.

Osittain keittiössä viihtymiseeni vaikuttaa nykyään se surullisen kuuluisa kaasu-uuni. Tulikuumana hehkuva pömpeli lämmittää mukavasti koko pienen "keittokomeron". Uunin lähistöllä on siis hyvin tukala kuluttaa aikaa sen ollessa päällä. Eilen tarkoitukseni oli tarjota lanttumuusia uunimakkaran kera. Suunnitelma vaihtui lantun pilkkomisvaiheessa.

Päätin jälleen kerran valmistaa koko ruoan uunissa, jotta pääsisin keittiöstä pakoon mahdollisimman nopeasti. Ateriaksi muodostui kermaperunat (lantut) ja uunimakkara.



Kermaperunat karpisti
(3-4 hengelle)
 
500 g lanttua
n. 2 dl kermaa
mausteita maun mukaan
 


 
 
 
Pilko lanttu paksuhkoiksi suikaleiksi. Jälkikäteen ajateltuna sipuli olisi ollut hyvä lisä lanttujen sekaan, mutta ehkä kokeilen sitä seuraavalla kerralla!
 
Lisää sekaan mausteita (suolaa, pippuria, valkosipulia) ja lorottele päälle kermaa.
 
Sitten uuniin vaan, sanoisin sähköuunissa n. 200 asteeseen 45-60 minuutiksi. Itse pidin lanttuja uunissa reilun noin 40 minuuttia, lisäsin hieman kermaa ja maistoin suolasuutta ja asettelin päälle grillimakkaraa.
 
 
 
 
 
Maku oli kerrassaan loistava! Hyvin perunamainen, joskin huomattavasti makeampi. En tiedä mistä syystä ennen vihasin lanttua, mutta nyt se kuuluu kyllä vakiokalustoon! Ihanaa herkkua, joka jälleen kerran oli uskomattoman helppo valmistaa. Puhtaat maut, jotka eivät vaadi turhaa hifistelyä tai kikkailuja.
 
 
Myöhemmin illalla poikaystävän sokerihammasta alkoi kolottamaan ja tovin "Karkkia!! Mun tekee niin paljon mieli karkkia!!" -huutoja kuunneltuani lupasin valmistaa jotain herkkua. Valinnanvaraa ei hirveästi ollut, eikä kiinnostusta panostamiseenkaan.
 
 
Niinpä syntyi:
 
Kaakaomascarpone kermavaahdolla
 
Mascarponea
Kermaa
Sokeroimatonta kaakaojauhetta
Makeutusta (esim. Karppisokeria)
 
 
 
 
Herkku ei ollut täysin mieleeni, mutta kyllä se makeannälän totisesti vei. Sekoitin siis n. 100 grammaan mascarponea lorauksen kermaa, noin teelusikallisen kaakaojauhetta ja hieman makeutusta. Kaakaojauheen suhteen aloitin melko varovasti ja lisäilin sitä, jotta sain hieman kaakaovanukkaan makua muistuttavan lopputuloksen.
 
Kylkeen vaahdotin kermaa, johon lisäsin myös ripauksen makeutusta.  Ja voilá alta viiden minuutin pikaherkku oli valmis.
 
Tosiaan tuotos ei omia makunystyröitäni kummosemmin hivellyt, mutta poikaystävälle upposi ja valmisti vielä toisenkin annoksen omin avuin (historiallista sekin). Tätä reseptiä varmasti tulen jalostamaan vielä, jotain siitä jäi puuttumaan! Rakennekin olisi kaivannut hieman enemmän ilmavuutta, kenties kananmunasta olisi ollut hyötyä.
 
 
 
Näihin kuviin, näihin tunnelmiin!
 
 
<3: Karppityttö
 




 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti